Историята на княгиня Евдокия и Иван Багрянов

През 1915 година Иван Багрянов  е 23-годишен, първенец от своя випуск, който впечатлява  не само с   хубост и осанка, но  и с ум.  Фердинанд го назначава  за свой адютант. Възложено му е обучението  по артил

2011-01-17 13:57:50
Историята на княгиня Евдокия и Иван Багрянов
През 1915 година Иван Багрянов  е 23-годишен, първенец от своя випуск, който впечатлява  не само с   хубост и осанка, но  и с ум.  Фердинанд го назначава  за свой адютант. Възложено му е обучението  по артилерийска подготовка на князете  Борис  и Кирил.

Постепенно младият мъж си спечелва приятелвтвото и на  четирите царски деца, които рано са останали без майка и са израснали без обич и нежност.

17-годишната тогава Евдокия /родена на 17 януари 1898 година с име Евдокия Аугуста Филипина Клементина Мария/ -   сестрата на двамата князе,  е привлечена от младия левент. Кока, както всички я наричат,  не е голяма красавица, но тя е интелигентна, амбициозна и пряма.  Любовта между двамата млади пламва за миг.

По време на Първата световна война, Багрянов отива на фронта и се връща с 8  български и  чужди ордени и медали.

Потова време на трона вече е Борис и той прави веднага Багрянов свой адютант.
Евдокия  пък е заминала с абдикиралия Фердинанд и се завръща в България чак през 1921 година.  Най-щастлив от нейното завръщане, разбира се,  е 30-годишния вече Багрянов.  Двамата са щастливи, защото времето е затвърдило чувствата им . Двамата решават да встъпят в брак.

Въпреки, че  Багрянов е син   на земеделец, цар Борис  се радва на любовта на сестра си и своя адютант и няма  нищо против техния брак.  Пречка за това обаче  е  Фердинанд, който заявява, че няма да даде дъщеря си на “един български цървулан”. Според бившия български цар, не може една правнучка на френския крал Луи-Филип да се омъжи за простосмъртен и щом  няма кандидати  за нея от царско потекло, по-добре да си остане стара мома.

По-късно Фердинанд признава, че така и не е могъл да обикне дъщерите си. Багранов пък е изпратен да учи агрономоство в чужбина. Той обаче не издържа дълго там и се връща в България.

Багрянов е симпатизант на БЗНС.  И въпреки,  че заедно със сестрите на Борис гостува на Стамболийски в родното му село, след  Деветоюнския преврат положението му в двореца става нестабилно и той е помолен да напусне.

Така приключват надеждите на Багранов за някакво бъдеще  с  Евдокия. Нещастен, той заминава за Виена, а по-късно се прибира в семейния  чифлик.  Там Багрянов все пак се жени, но първият му   брак е нещастен,  а от втория има син.

В началото Евдокия се дразни  заради брака за бившия си любим, но  по-късно приятелството и общите им възгледи постепенно надделяват - и двамата са дъновисти и германофоби.

Именно благодарение на Евдокия през юни 1944 година Иван Багрянов  оглавява ново правителство с цел да се търси примирие с Великобритания и САЩ.  Той се старае да балансира - повишава  цените на земеделските продукти, закрива Дирекцията на пропагандата като готви освобождаване на осъдените по ЗЗД и интернираните. На 3
август жандармерията, която воюва с партизаните е премахната, готви се и закон за амнистия.

Багрянов ясно заявява  намерението си за скъсване с Германия и изтеглянето на нашите войски от Македония.  Всичко това обаче, не се взима под внимание, когато на 20 декември той е изпратен  пред така нар. Народен съд. 40 дни по-късно Багрянов е разстрелян  заедно с тримата регенти, 8 царски съветници, 22-ма министри, 67 депутати и 47 генерали и висши офицери.

Евдокия   е арестувана след идването на комунистите  на власт и месеци е била подложена на мъчителни разпити и унижения, които подкопават здравето й.  През 1946  година тя прави щедри дарения от народни носии, шевици и накити на Етнографския музей, преди да бъде изгонена от страната заедно с другите оцелели членове на царското семейство.

Евдокия умира на преклонна възраст на 4 октомври 1985 година в санаториум на Боденското езеро.

Преди да бъде разстрелян, Багрянов признава, че най-голямата грешка в живота му  е  това, че не се е оженил за  любаимата си Евдокия.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия